Den komplette guiden til å lage en nettside i WordPress

Har du behov for en nettside til firmabruk eller privat bruk? Å lage en nettside kan virke som et skremmende stort prosjekt, særlig dersom du verken har gode datakunnskaper eller designtalent. Heldigvis befinner vi oss i 2017, og det finnes enkle måter å bygge nettsider på som verken krever at du er datakyndig eller en designerspire. For å gjøre det enklere for deg har vi laget denne komplette guiden til å lage en nettside i WordPress.

Kort forklart vil vi i denne guiden lære deg følgende:

  • Hvordan finne seg et godt domenenavn og hvordan du sikrer deg eierskap til dette
  • Hvordan du velger det beste webhotellet som du kan ha nettsiden din på
  • Hvordan du installerer WordPress
  • Hvordan du installerer ulike WordPress-temaer slik at du får et ønsket design
  • Hvordan du lager sider i WordPress
  • Hvordan du kan forbedre WordPress-siden din med ulike utvidelser
  • Hvordan du lærer deg å bruke WordPress som publiseringsplattform

Hva er WordPress?

WordPress.org er en publiseringsplattform der du kan bygge din egen nettside. WordPress er også den mest populære publiseringsplattformen i verden. Opprinnelig var den ment som en bloggplattform, men i dag er WordPress den foretrukkede publiseringsplattformen for noen av verdens største nettaviser og selskaper. I 2017 er faktisk hele 28 % av verdens nettsider laget i WordPress. WordPress er helt gratis og gir deg muligheten til å velge mellom tusenvis av ulike designtemaer og utvidelser. Denne nettsiden er laget i WordPress.

Heldigvis er WordPress så enkelt å sette seg inn i at alle kan lage en nettside i WordPress.

Hva trenger du for å lage en nettside i WordPress?

For å lage din egen nettside i WordPress trenger du følgende:

  • Et domenenavn – dette er adressen til nettsiden din (på samme måte som VG finnes på vg.no)
  • Et webhotel der filene dine er lagret
  • Tålmodighet til å følge denne guiden

Det er faktisk ikke vanskeligere enn det.

Hvor mye koster det å lage en nettside i WordPress?

Dette er et vanskelig spørsmål å svare på. Hva en nettside koster beror på hva slags nettside du ønsker å lage. En typisk nettside for et firma kan koste mellom 500 kroner og 100 000 kroner per år.

Dersom du er ny med nettsider anbefaler vi at du begynner i det små og heller utvider siden din etterhvert som du får behov for deg og også mer kunnskap om WordPress.

I denne guiden vil vi lære deg hvordan du bygger en enkel WordPress-side for under 500 kroner. Vi vil også ta nettsidebyggingen et hakk videre ved å lære deg hvordan du kan utvikle siden ved å legge til ulike funksjoner.

Hvordan får du mest mulig ut av denne guiden?

Vår komplette guide til hvordan du bygger en nettside i WordPress er en steg-for-steg guide. Vi har delt opp guiden i ulike deler, og vi vil ta deg igjennom alle delene fra start til slutt. Følger du instruksjonene i guiden vår vil du klare å lage en nettside som er enkelt i bruk med et profesjonelt utseende.

Da er det vel bare å begynne?

Del 1 – hvordan sette opp WordPress

En av de vanligste feilene som mange gjør når de skal sette opp en egen nettside, er at de velger en komplisert plattform å bygge nettsiden sin på. Heldigvis for deg så har du kommet til denne guiden, så du vil ikke gjøre den samme feilen.

For de fleste nettsideløsninger er WordPress.org den perfekte publiseringsplattformen. WordPress kommer med tusenvis av ulike designtemaer og utvidelser som gjør det mulig å lage alle mulig tenkelige nettsider – både enkle og avanserte.

WordPress er gratis å laste ned og kan brukes fritt til å lage alle typer nettsider uten restriksjoner eller krav om lisenser som koster penger.

Men dersom WordPress er gratis, hvorfor koster det da penger å lage en nettside i WordPress?

Selv om selge WordPress er helt gratis i bruk, så må du eie ditt eget domenenavn dersom du skal ha din egen unike adresse.

Å ha nettsiden på et egen domene er noe de aller fleste foretrekker. Et domene er din egen adresse på internett. Domenenavnet er det dine besøkende skriver inn i nettleseren sin for å finne nettsiden din (adressen til denne nettsiden er f.eks. kaliberdesign.no). Domener er ikke gratis. Du må kjøpe et domene hos en domenetilbyder. Heldigvis koster dette bare litt over hundrelappen, og vi vil viser deg hvilke domenetilbydere som vi anbefaler.

I tillegg trenger du et webhotell. Dette er en server der nettsidefilene dine lagres. Webhotell koster også litt, her betaler du en liten månedlig sum for å bruke en ekstern server. Heldigvis tilbyr de fleste domenetilbydere også webhotell som en del av en totalpakke.

For å gjøre det enkelt for deg vil vi i denne guiden gi deg en anbefaling på kun en aktør der du kan kjøpe både domenenavn og webhotell, og guiden vår kommer til å basere seg på oppsett av nettsiden hos denne aktøren. Det finnes imidlertid flere gode aktører der ute som tilbyr det samme.

Når du skal lage en norsk nettside som er rettet mot norske brukere som anbefaler vi at du kjøper et .no-domene. Det er også mulig å kjøpe .com og .net-domener, men disse er i utgangspunktet rettet mot internasjonale brukere.

Vi anbefaler Host1.no til både kjøp av domenenavn og webhotell. Host1 er en seriøs og stor aktør på det norske markedet, og tilbyr både god kundeservice og enkel og oversiktlig oppsett av WordPress i webhotellet.

Et .no-domene host Host1 koster 149 kroner per år. Det billigste webhotellet (som er mer enn nok til å bygge en enkel nettside i WordPress) koster 29 kroner per måned.

Klikk her for å kjøpe domene og webhotell hos Host1.no

 

Klikk  ”fortsett” nederst på siden og velg webhotell. Klikk “legg til webhotell” på neste side før du går videre.

 

Du klarer deg fint med webhotell ”Mini”. Det koster 29 kroner i måneden.

Knytt webhotellet til domenet du har i handlevognen din.

For å registere et .no-domene trenger du et organisasjonsnummer eller en PiD-nummer dersom du bestiller so privatperson. PiD-nummer skaffer du deg enkelt hos Norid.

Når du har skrevet inn organisasjonsnummer eller PiD-nummer sjekker du ut i kassen og betaler.

Når du har fullført bestillingen vil du motta en e-post med instruksjoner om hvordan du logger deg inn på webhotellet ditt og på kontrollpanelet er du kan administrere webhotellet (cPanel).

Del 2: Installere WordPress

Det første du gjør når du har logget deg inn på webhotellet ditt er å åpne cPanel som er kontrollpanelet for webhotellet ditt.

cPanel kan se forvirrende ut, men det eneste du trenger å tenke på er WordPress ikonet litt ned på siden.

 

Klikk deg inn i WordPress-menyen, og installer WordPress på domenenavnet ditt:

 

Pass på at innstillingene ser ut som på skjermen under.

Velg et av designtemaene under, og klikk ”install”.

Når du har installert WordPress vil du få se dine nye webadresse: http://www.eksempeldomene.no

Under vil du se innloggingsadressen til din WordPress installasjon: http:/(www.eksempeldomene.no/wp-admin). Klikk deg inn på denne linken for å logge inn på WordPress for første gang. Logg inn med ditt brukernavn og passord som du valgte tidligere.

Klikker du deg inn på wp-admin vil du møte din nye nettside for første gang.

 

Del 3: Sette opp din WordPress-side

Din nettside vil de ut som det WordPress-temaet du valgte når du installerte WordPress.

Om du ikke liker designtemaet du har valgt er det heldigvis enkelt å endre. For å endre temaet ditt klikker kontrollpanelet for nettsiden din og velger ”Utseende – tema”.

På den neste siden vil du kunne velge mellom nesten 5000 ulike WordPress-temaer. Du kan velge mellom tusenvis av gratis WordPress-temaer.

Ønsker du et litt mer avansert WordPress-tema så har du nok av muligheter til å velge mellom designtemaer du kan betale for også. Les vår anbefaling av de beste WordPress-temaene som du kan kjøpe.

Når du har funnet et WordPress-tema som du liker er det på tide å begynne å fylle din nye nettside med innhold. WordPress bygges opp med noe som heter ”sider” og ”innlegg”.

Innlegg er typiske bloggposter eller nyhetsartikler som vises på nettsiden etter publiseringsdato.

Sider er mer statiske sider med fast innhold som kan plasseres i en meny på toppen av siden. Dette kan være typiske ”om oss”, ”kontakt oss” eller annet som skal stå godt synlig for leseren.

De fleste nettsider som bygges i WordPress bruker gjerne en kombinasjon av sider og innlegg. Du kan imidlertid velge å kun bruke sider eller kun innlegg dersom du ønsker dette. Valget er ditt, og som alt annet i WordPress er valgfriheten stor.

I begynnelsen bør du begynne med å skrive noen innlegg for å fylle opp siden din, og eventuelt lage noen statiske sider i tillegg.

Både sider og innlegg er relativt enkelt å forstå seg på. Du lager en overskrift og hovedinnhold. WordPress gir deg muligheten til å redigere skrift og annet på samme måte som med Word og andre skriveprogrammer. Lager du et innlegg kan du også velge å legge det i en spesiell kategori, og du kan lage så mange kategorier du vil. Dette gjør det enklere å systematisere innleggene dine. Når du har skrevet ditt første innlegg er det bare å klikke på ”publiser”, og vipps – ditt første innhold er tilgjengelig for alle lesere som besøker nettsiden din.

Del 5: Tilpasse din nye WordPress-nettside

Når du har publisert ditt første innhold på nettsiden din så er det på tide å tilpasse WordPress-siden din.

WordPress gir deg muligheten til å ha en statisk forside eller en forside som inneholder dine siste bloggposter/nyhetsartikler.

Først ser vi på muligheten til å velge en statisk forside. Gå inn på innstillinger >> lesing i administratordelen av WordPress. Her får du muligheten til å velge en statisk forside, hvor du kan velge mellom sidene du har laget. Ingen denne innstillingen kan du også velge å ha dine siste artikler på førstesiden.

 

 

Del 6: Installere utvidelser

WordPress Utvidelser (Plugins) fungerer som applikasjoner for nettsiden din. Utvidelsene gir deg muligheten til å legge til spesielle funksjoner på siden, f.eks. fotogallerier, kontaktskjemaer og linkende. En del utvidelser gir deg også muligheten til å forbedre utseende på siden i søkemotorer som Google og liknende.

For å legge til nye utvidelser klikker du på utvidelser >> legg til ny i kontrollpanelet.

WordPress gir deg enormt mange muligheter til å tilpasse nettsiden din, og du kan velge mellom nesten 50 000 ulike utvidelser som andre brukere har laget.

Det er lett å rote seg bort i jungelen av ulike utvidelser du kan velge. Vi har derfor laget en egen oversikt over det vi mener er du viktigste og beste utvidelsene til WordPress som du trenger til nettsiden din. Du finner oversikten her.

Gratulerer, du er i gang med å bruke WordPress, og vi er sikre på at du kommer til å elske mulighetene denne publiseringsplattformen gir deg. Vår guide går ikke lenger enn dette, men du kommer sikkert til å lure på flere ting underveis. Heldigvis finner du et godt brukerforum hos WordPress.org/support, der du får svar på det meste du måtte lure på underveis.

Vi setter også pris på om du besøker vår samarbeidspartner Låneportalen, som har en stor oversikt over de beste låneproduktene på markedet.

Les også: Slik kjøper og selger du Bitcoins